Föräldrar utbildning Nr 1

Japp, ni läser rätt! Vi ska på föräldrar utbildning idag hos barnmorskan! ser fram emot det på ett sätt, men på ett annat sätt så är det också en klapp i axeln på mig att snart är så det dags och blir mamma till en liten kille:) Undra hur det är upplagd, vad ska vi göra där? finns det fika? hehehe, ja e ju hungrig nu rätt så tätt inpå:)
Fixat en underbar pastasallad idag med kyckling och massa gottisar i:) nu väntar vi på mannen bara;) fast magen hoppar åt olika håll just nu;)
Imorse var vi på familjerättsenheten och bekräftade Albans faderskap:) Roliga med hela var att när han skulle skriva under att bekräftar att han är pappan, så kallades 2 st tjejer in som vittne, skrev under och önskade oss lycka till:) Och på pappren så hade de skrivit på ungefär mellan 090903- 091930, har ni varit tillsammans då? "är det säkert" ?? Men kom igen....kändes så pinsamt på ett sätt med;9 vet inte, trams bara, men självklart var det viktigt att få det gjort ifall ifall något skulle hända;)
Japp Ullared next week, antigen tis eller lör, få se när Alban fick ledigt=) En shoppinglista måste skrivas upp;)
Nu ska ja sminka mig lite;) ser ut som ett lik....lite söt för mannen försöker ja ändå se ut, trots att ja känner mig stor, tjock o klumpig;)
V 33 är vi i nu;)

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa. 

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. 

Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.
Källa: Livsmedelsverket


För er alla:)

http://www.gratispremium.com/?ref=200056
Gratis för alla som har Spotify:)

Min graviditet

Jag snor en lista från Sascha för att låta tankarna gå på roligare håll.

Jag fick reda på att jag var gravid: sept 2009, hade mina misstankar eftersom mensen var väldigt försenad och jag kände min så trött:)

Såhär fick jag reda på det: Jag hade precis kvällen innan fått en liten present av min syster, en ägglossningstest och graviditets test, och lovade henne att jag skulle göra testet på morgonen. Nån dag innan hade ja gjort 2 st, men dessa tester kom från Kosova, så jag förstådd inte riktigt vad de visade! Så kl 04.00 vaknade jag så ivrigt och kunde inte sova, och väntade med att kissa till jag inte kunde hålla mig, gjorde testet och 2-3 sek direktt efter så kom plus tecknet! KUNDE INTE FATTA DET, ja kan inte ha blivit gravid med första försöket väl? eller? Alban låg o sov, jag tog med testet till sovrummet slog på mobil lampan och bad han hjälpa mig fatta om det var plus tecknet som visade gravid eller tvärtom:) Han svarar japp, du e gravid:) O ville att ja skulle lägga mig nu, kl är ju 04.00. Stackars kille, anade eller hjärnan fattade nog inte;)

Jag tror det kommer att bli: Jag har alltid trott på pojke ända från början, jag visste att det var en liten Zlatan där inne:)

Det här undviker jag att äta och dricka: Alkohol såklart, slutat röka, och slutat äta sånt som en gravid kvinna inte ska äta. Försöker inte äta onyttiga saker;)

Lukter som jag inte klarade av i början: Minns inte att ja stördes av någon lukt direkt;)

Följande små egenheter har jag fått: Vill hinna med mer än vad jag gjorde innan, jag är fullt medveten om att vi kommer vara 3 st snart:) Vill passa och göra saker som jag vet kommer bli tuffare att göra senare när vi har en till med oss:) Helt plötsligt känns det som man har bråttom helt plötsligt;)

Första gången det rörde sig i magen: Ja kände rätt så tidigt, men osäker på vad det var. Kanske v 15- 16

Första gången det började sparka ordentligt: V 19-20, kände av ordentligt att det faktiskt vara en liten bebis i magen:)

Såhär kändes de första sparkarna: Vad händer? Ska det kännas så här? Är det sparkar eller vad? UNDERBART OCH LEVANDE OCH VERKLIGT:)

Musik jag spelar för bebisen i magen: Albansk musik, barnvisor och så klart massor av R&b musik:) För mamma älskar att dansa och musik på när jag gör sysslor hemma;)

Magen började synas: Jag tyckte absolut det syntes direkt. Men på bilder skulle jag nog påstå i vecka 13-15. 

Såhär kände jag vid ultraljudet: Jag var så nervös och laddad för att bara få höra att han mår bra eftersom jag hade mått så illa mina första veckor, så jag ville bara höra att han hade utvecklats och han rör sig faktiskt där inne. När hon sa att här är han, och skrattade över hur busig han var slappnade jag av och bara lyssnade på vad hon sa:) Ja tror jag var mer nervös för Albans skulle, tror inte han riktigt fattade fram tills denna dag;)

Första gången jag fick höra barnets hjärtljud kändes det: det var 14 dec, han va busig och ville inte ligga still:) Fattade inget, var det verkligen hjärtat. Alban spelade in så jag kunde lyssna sen! Kunde inte reagera så mycket.....Tankarna gick åt alla håll!

De första mammakläderna var: Leggings som gick upp ända till under brösten och amningsbehå eftersom mina bygel Bh som jag ägde gjorde mig så illamående.

Congraz, Lillen börjar bli a big boy;)

Grattis min älskade bror på din 18-års dag:)

:)

Mumsar på godis idag:) vet inte men ja e så sugen på godis hela tiden, är det normalt?

Jag och Alban jobbar ju vart annan helg, och nu denna helg är vi ledig, sen är vi lediga ca 3-4 st helt lediga helger innan lilla killen kommer!
Vi har ju sagt att rummet ska fixas, men nu är vi sugna att fixa golvet i hallen med, lika bra när vi ändå håller på! Så kanske nu i helgen blir det shopping av golv tror ja:) Hoppas Milot o Alban har disiplinen att göra det fort som fan!

Annars händer d inte mycket ida, jobbat och varit duktig! Funderar på att gå hem ikväll istället för bussen så ja får röra på mig och lite frisk luft:) Hem o sätta sig betala räkningar:(

Massa kärlek från lilla mig

60 dagar, oh yess:)

Ja, ni förstår jag längtar som ett litet barn på julafton efter sina presneter men jag längtar nu efter min prins! Han är väldigt stark och rör sig mega mycket! Hans sparkar och kickar gör faktiskt ont nu ju mindre dagar det blir...Nu sitter jag mycket och funderar på förlossningen och hur det kommer att gå....Kommer han var stor, lång, ögonen, hår?
På måndag är det dags för ultraljud, och då får vi se honom igen! Sist jag var hos barnmorskan så låg killen redan med huvudet nere, men fortfarande ruckbart, så än så länge ska han inte ute! Jag kommer ju jobba fram till vecka 38 så jag hoppas inte han kommer innan:)

Igår var jag på försäkringskassans informationsmöte för nyblivna mammor, och kan tala om för er att det var som en stor djungel me massa nya saker som jag aldrig hört talas om innan:( men men, ska väl fixa detta me!

Igår fyllde pappasen år:) Ska firas i helgen tillsammans med Ali, som blir 18 år gammal! Min lille bror blir 18...då börjar ja känna mig gammal snart! Dock har jag ingen aning vad jag ska köpa....FÖRSLAG!!!

Just nu är jag såå sugen på glass hela tiden:)




Vecka 32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.



Seriöst....

Seriöst, inte för jag kanske är aktiv bloggare men nu har jag suttit och försökt ändra utseendet med min blogg, men antingen är det helt fel på min inställningar eller så missar jag något, och det irriterar mig faktiskt lite! För när jag förhandsgranskar så har jag skrivit in rätt koder osv, men när jag ska kolla på sida så har inget ändrats....
HELP WANTED:)
Va hos mammsen o pappsen o Alko ida, god middag med massa skratt bjöds på verkligen:) Alba blir bara större och större, helt sjukt att jag inte kommer få se henne 6 veckor i sommar:( Men hoppas hon inte glömmer mig....Ja saknar henne varje sekund faktiskt:)Hon e så kär lite tös:)
Imor väntas av en ledig dag med min fine man, men tandläkare Shqipe ska ja först besöka och sen ska vi rensa vår balkong och finns inför sommaren så den uppgiften är klar:) Och sen mysa mysa resten av dagen:) Hoppas nu bara solen e framme....hade ju varit typiskt om det hade regnat:(
Nää nu får ja ge upp...
som sagt  HELP WANTED att byta bloggdesignen:)

Besöket fick en 5:an i BETYG

Barnmorskan gav mig toppen betyg, alla värden var toppen:) Magen växer jätte fint enligt kurvan man ska vara i:) Pappa A var oxå med och lyssna idag, det var länge sen han hörde hjärtat ticka på:) Hans lilla kille.....På väg hem pratade vi om hur vi kommer att reagera när han kommer...för om 12-13 veckor är han faktiskt här! Svårt att föreställa sig känsla och reaktionen man kommer att ha...
Jag funderar nu väldigt mycket på förlossningen och ska sätta mig skriva ner förlossningsbrevet nu i dagarna....svårt att veta vad man vill och hur man vill ha sin förlossning när man inte vet ens vad som händer...Men ja gör ett försök!
Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan. 

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Sol sol sol

Helgen va underbar med bara vänner och familj, det kan som sagt inte bli bättre än så:)
Igår var det säsong med kulglass nere vid hamnen, men måste erkänna att det var lite kallt iaf:) men det var trevligt, sen hem och kolla på Shutter Island som jag fortfarande är väldigt fundersam över, fattar nog inte riktigt eller gör jag?
Nu går jag dagar förbi väldigt fort som sagt...men nu är min längtan väldigt stor efter min lillkille:) Nu är pappa A och väldig sugen på att busa med honom, dem har sina morgonstunder när ja sover:) Alban känner och irriterar nog han då på morgonen;)
Men nu har vi hittat tapeten som vi ska ha, samt möblerna till rummet så nu ska Alban o lillabror börja röja lite...
Snart ska ja bege mig ner till stan o till barnmorskan o lyssna på lillakillens hjärta, så återkommer snare:)
lots of kissss

Massa o göraaaa nu ju....

Nu börjar ju veckorna bara springa iväg, på måndag är det bara 9 veckor kvar tills han är beräknad:)
Så nu måste vi börja ta tag i saker....
Maj schemat är klart iaf, sen kommer jag inte behöva något jobb schema mer på ett tag, ska bara vara hemma och mysa me mina killar:) Mysa mysa mysa mysa....
Vi planerar nu för fullt när Ullared resan blir av, jag känner ändå att det lutar till nästa löning faktiskt! Mina pengar är slut redan...:( vet inte riktigt vad som hände men men tänker kanske Maj är finare väder, picknick på vägen och glasögonen på:)
Milot o Vlora har nu flyttat så det är jätte mysigt...kan man springa över när man är sugen på kaffe och Vloras lasange:) Där blir det massa mys mys mys med:)
Det blir massa mys överallt, jag ska verkligen passa på och mysa och vila och njuta me min lilla kille i fred:)
usch nu regnar det....måste till tvätten:)
Njut nu och mys ni med:)
KISS

V 30, 77 dagar kvar

Men vadå, 77 dagar kvar??
Shit jag lovar vad tiden bara springer iväg:)
Och jag njuter o njuter:)
Jag mår faktiskt bra, lite ont i höfterna när jag går men jag får ta små pauser o vila! Men nu längtar vi efter lillen:)


Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Solen skiner

Underbara lediga dagen:)
Njuter av en ledig dag me min fine man, skulle ta en promenad men det blåste väldigt mycket så det blev inte den långa prom promenaden  jag hade hoppats på. Men Vlora kommer snart till HBg så då blir det fler walks in the sun me henne:)
Snart kommer syrran på besök, vet inte annars vad man ska göra:)
Få se vad denna kväll har att erbjuda....

RSS 2.0